Welkom bij psyvisnet!

Psyvisnet is een online netwerk van zorgprofessionals die op eniger wijze werken met mensen met een visuele beperking in combinatie met psychische of psychiatrische problematiek. Op Psyvisnet bundelen we informatie die relevant is voor het werken met deze doelgroep. U kunt hier informatie vinden in de vorm van artikelen, methodieken, interessante bijeenkomsten en organisaties die werken met mensen met een visuele beperking in combinatie met psychische of psychiatrische problematiek. U bent ook vrij om zelf informatie, zoals documenten en agenda-items, te delen of uw organisatie toe te voegen aan de sociale kaart.

Graag willen wij u vragen de gebruikersvoorwaarden en gedragsregels te volgen. Staat er iets op psyvisnet wat hier niet thuis hoort of heeft u een andere vraag? Dan kunt u contact opnemen met de beheerder. We willen graag de kennis rondom een visuele beperking in combinatie met psychische of psychiatrische problematiek verder bundelen en toegankelijk maken. Dus kent u professionals die gebaat zijn bij Psyvisnet of die relevante kennis hebben? Dan nodigen wij u uit om hen kennis te laten maken met Psyvisnet.

Zoeken

Bent u op zoek naar specifieke informatie? Via onderstaande zoekfunctie kunt u vrij zoeken in de bibliotheek of via tags aangeven waar u naar op zoek bent. 

Actueel in agenda
7
DEC
REVA-informatiebeurs met ZieZo Vlaanderen
7 dec van 9:30 tot 9 dec 17:00
Flanders Expo te Gent, Belgie
27
MRT
NOG Congres 2024
27 mrt van 9:00 tot 29 mrt 17:00
MartiniPlaza, Groningen
toon meer >
Actueel in bibliotheek
2x de weg kwijt: een psychosehoofd en een ernstige visuele beperking [.pdf]
Een uiteenzetting van een ervaringsdeskundige over hoe het is om naast een visuele beperking ook te leven met psychosevatbaarheid. In dit stuk heeft zij aandacht voor mogelijke oorzakelijke verbanden, gevolgen en versterkende effecten, en unieke kansen die voortkomen uit deze combinatie.
Discussing depression in patients with visual impairment differs across countries: Validation of a prediction model in healthcare providers, van Munster et al (2023) [.pdf]

In dit artikel is op basis van internationale data uit Wales, Australië en Nederland onderzoek gedaan naar voorspellende factoren in het bespreken van depressie met patiënten door oogheelkundige professionals en medewerkers van expertisecentra voor mensen met een visuele beperking. Het onderzoek laat zien dat de voorspellers gevonden in Wales en Australië (werkervaring en ervaren barrières) niet passen bij de Nederlandse zorgprofessionals, die minder barrières blijken te ervaren in het omgaan met patiënten met depressieklachten. Mogelijke verklaringen voor deze bevindingen worden beschreven in de discussie.

bron: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/aos.15663
Syndroom van Charles Bonnet, 2021, Hoogelander et al. [.pdf]

Een beschrijving van het Charles Bonnet Syndroom, een syndroom waarin een visusstoornis hallucinaties veroorzaakt waarvan de patiënt weet dat het hallucinaties zijn. De diagnose wordt vaak gemist doordat patiënten angstig zijn dat het toch een psychiatrische stoornis is en zorgprofessionals niet altijd bekend zijn met het syndroom, terwijl eenvoudige maatregelen al verlichting kunnen bieden.

bron: https://www.henw.org/artikelen/syndroom-van-charles-bonnet
Barriers and facilitators to recognize and discuss depression and anxiety experienced by adults with vision impairment or blindness: a qualitative study, 2021, van Munster et al. [.pdf]

Depressie- en angstklachten komen vaak voor bij volwassenen met een visuele beperking, maar blijven desondanks vaak onopgemerkt. Deze studie beschrijft op basis van een kwalitatieve studie de bevorderende en belemmerende factoren in het herkennen en bespreken van mentale gezondheidsklachten vanuit het perspectief van volwassenen met een visuele beperking.

bron: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34320953/
Improved intention, self-efficacy and social influence in the workspace may help low vision service workers to discuss depression and anxiety with visually impaired and blind adults, 2021, van Munster et al. [.pdf]

Somberheid en angst komen vaak voor bij volwassenen met een visuele beperking. Zorgprofessionals spelen een belangrijke rol in het herkennen en bespreekbaar maken van mentale gezondheid, maar ervaren daarin hun eigen barrières. In dit wetenschappelijk artikel wordt een onderzoek beschreven naar hoe het herkennen van mentale klachten op dit moment verloopt en hoe het bespreken van klachten door zorgprofessionals gestimuleerd kan worden.

bron: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9027071/
toon meer >